Praktische informatie

Werkwijze

Een goede voorbereiding is het halve werk! Aan de hand van een hele reeks vragenlijsten verwerven we samen een inzicht in uw eisen en wensen.  Dank zij deze vragenlijsten zijn we zeker dat we niets over het hoofd te zien, maar ze laten u ook toe om na te denken over eventuele alternatieven, zowel naar gebruik, organisatie als naar materiaalkeuze en uitzicht.

Meestal hebt  u ook reeds enkele schetsen of foto’s van voorbeelden die u aanspreken. Ook die kunnen nuttig zijn om een zo goed mogelijk inzicht te krijgen in uw verlangens.

 

Het schetsontwerp

Het voorontwerp en de bouwaanvraag

Het uitvoeringsdossier

EPB regelgeving

De raming

De aanbesteding

De uitvoering

De oplevering(en)

Feedback

Kwaliteitscontrole

Ereloon

Waarom een architect ? 

Velen beschouwen een architect helaas nog steeds als een dure, overbodige partij. Niets is minder waar !

Een goede architect betaalt zichzelf terug!

Hij zal er zorg voor dragen dat uw bouwplannen zo rationeel mogelijk uitgetekend worden: geen nutteloze oppervlakten, geen overbodige gangen, maar een juist gebruik van de beschikbare ruimten. Als u weet dat elke gebouwde m² tussen 800 en 1.200 € kost (excl. BTW), kan dit snel een besparing opleveren van enkele duizenden euro.

Hij draagt ook zorg voor een goede verhouding prijs/kwaliteit, zowel bij de keuze van de materialen als van de aannemers.

Tijdens de uitvoering zal hij er op toezien dat u waar voor uw geld krijgt. Met een goede architect wordt bouwen een prettig avontuur ipv een risicovolle onderneming.

Waarom moet ik een architect betalen om toezicht uit te oefenen? Ik werk toch met vaklui? Dat klopt meestal, maar helaas niet altijd, want er is nog steeds kaf onder het koren. Uw architect kan u helpen om het kaf van het koren te scheiden en een goede en betaalbare vakman te kiezen. 

Maar zelfs na een degelijke keuze, doet u nog steeds best een beroep op een architect :  u kunt deze vaklui vergelijken met de solisten in een orkest. Als niemand aangeeft wat en wanneer ze moeten spelen, wordt het een kakofonie! De architect is te vergelijken met de dirigent van het orkest: hij geeft aan wie wanneer moet werken, wat hij juist moet doen etc. Daarenboven zijn er - helaas - nog steeds aannemers die het niet zo nauw met de regels nemen, zeker als ze weten dat ze niet door een ervaren architect wordt geconfronteerd. In mijn activiteiten als (gerechts)deskundige word ik regelmatig geconfronteerd met dergelijke praktijken. 

Een mooi gebouw hoeft niet meer te kosten dan een lelijk. Met de beschikbare budgetten een zo mooi en functioneel mogelijk gebouw ontwerpen. Dat is de missie van een architect!

 

Wanneer een architect

Zo vroeg mogelijk!

U kunt niet vroeg genoeg contact opnemen met een architect. Vele bouwers contacteren pas een architect nadat ze een perceel bouwgrond hebben gekocht of nadat ze hun te renoveren woning hebben aangekocht. Om dan te vernemen dat ze hun bouwplannen moeilijk kunnen realiseren op hun grond, dat de ondergrond niet zo geschikt is, dat de woning veel verborgen gebreken vertoont etc…

Even langs gaan bij een architect voor u uw handtekening zet onder een koopovereenkomst kan u veel geld doen besparen en u behoeden voor een miskoop.

In ruil voor een af te spreken ereloon (dat meestal zeer beperkt is, zeker in vergelijking met de aankoop die u gaat doen) kan de architect controleren:
- voor een bouwgrond: - of deze aan uw verwachtingen voldoet om uw droomhuis te realiseren (oriëntatie, afmetingen etc.)
- of de ondergrond geen onverwachte verrassingen voor u in petto heeft
- of er risico is voor wateroverlast
- etc.

voor een bestaande woning:
- of deze ernstige verborgen gebreken vertoont
- of de verbouwing die u in gedacht had realiseerbaar en/of toegelaten is
- welk budget u dient te voorzien voor de verbouwing
- etc.

Lees ook zeker eens mijn bevindingen ivm verborgen gebreken

Kortom u kunt niet vroeg genoeg een architect onder de arm nemen. Vaak kan hij u ook nuttige tips geven ivm percelen of woningen die weldra te koop worden aangeboden.

 

Stijlen

Hieronder ziet u verschillende voorbeelden van verschillende bouwstijlen.

 

Modern:

Moderne woning te Zandvliet Moderne woning te Kapellen


Eigentijds:


Klassiek:


Fermette:


Pastorie:


Spaans:

 

Uw stijl?
Vindt u uw smaak er niet tussen? Geen nood: aan de hand van uw schetsen of foto’s en mijn ervaring zoeken we samen naar een stijl die u past!

 

Formules

Algemene aannemer

Verschillende aannemers

Zelf bouwen

Uw formule?

Advies

Zit u met één van de volgende vragen ? 

- diagnose : is de bestaande woning die ik wil aankopen nog in goede staat ? Wat gaat het kosten om ze te verbouwen naar mijn wensen ? Lees ook zeker mijn bevindingen ivm verborgen gebreken !

- isolatie: hoe kan ik mijn woning beter isoleren ?

- vochtproblemen: wat zijn de oorzaken van die vochtvlekken en hoe kunnen ze verholpen worden

- stabiliteit: is mijn woning stevig genoeg ? Kan ik die (steun)muur verwijderen?

- budget: ik zou willen (ver)bouwen, wat gaat dat kosten?

- juridisch: ik heb gebouwd/verbouwd zonder bouwvergunning of afgeweken van de vergunning. Kan deze toestand geregulariseerd worden?

- stedenbouwkundig: ik heb een perceel grond maar weet niet of het voor bebouwing in aanmerking komt

- schaderaming: ik heb schade opgelopen (door brand, storm, inbraak, naburige werken …) en wens een raming van de herstellingskosten

- etc.

U wenst een onpartijdig en deskundige advies ? Klik dan hier om contact op te nemen !

Duurzaam bouwen

Een degelijke isolatie van uw woning is altijd al één van onze aandachtspunten geweest, lang voor Al Gore met zijn film de klimaatverandering onder de aandacht van het grote publiek bracht. Stilaan evolueren we van degelijk geïsoleerde woningen naar lage-energiewoningen.

Wie isolatie zegt, moet ook aan ventilatie denken om een gezond binnenklimaat te waarborgen. Verse lucht aanvoeren via roosters in ramen of muren, doorvoer voorzien door of onder binnendeuren en vervuilde lucht afvoeren in natte lokalen (keuken, badkamer, wc, wasplaats ed.) zijn daarbij de basis-regels.

Een condensatieketel voor de verwarming is reeds enige tijd gemeengoed. De laatste jaren beginnen ook andere technieken hun weg te vinden naar de woningbouw: warmtepompen (foto 2), zonneboilers (foto 3) etc.

Ook zonnepanelen (foto 1) voor het opwekken van elektriciteit beginnen meer en meer door te breken.

De goedkoopste energie is diegene die u niet verbruikt. Een goede oriëntatie van de woning, waarbij de leeflokalen zoveel mogelijk zuidwaarts gericht zijn, kan u heel wat gratis zonnewarmte opleveren. Uiteraard is dit niet voor elke bouwgrond mogelijk. Hou dus rekening met de oriëntatie wanneer u een terrein of een woning wenst aan te kopen!

Compact bouwen levert u 2 x winst op: elke vierkante meter die u uitspaart, levert u een besparing qua bouwkost op van ± 1.000 €. Daarenboven moet u later ook minder verwarmen & onderhouden zodat u opnieuw bespaart. Dit kan enkel met een doordacht ontwerp, aangepast aan uw terrein, uw eisen & wensen en uw budget. Standaardplannen van sleutel-op-de-deur firma’s houden hiermee zelden rekening!

Regenwaterrecuperatie is ook meer en meer gemeengoed geworden. Wie kan het immers nog verantwoorden om drinkwater te gebruiken om het toilet te spoelen of om de tuin te besproeien?

 

 

Overtuigd van onze aanpak ? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor bijkomende info !